1 Март 2022 г.

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура съдът призна за виновен полицай за подкуп

Сподели

          На 24.02.2022 г. Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия С. Б. в извършването на престъпление по чл. 302, т. 1 във вр. с чл. 301, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, чието изпълнение отложи за срок от три години, „глоба“ в размер на 2 000 лева и „лишаване от право да заема полицейска служба в МВР и длъжност на полицейски инспектор“ за срок от две години.              

          Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 07.05.2021 г.

          С него на С. Б. е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на полицейски орган е приел парична сума в размер на 850 лева от Л. Л., за да не му връчи призовка във връзка с извършено от Л. Л. нарушение на Закона за движението по пътищата (ЗДвП). На подсъдимия било разпределено връчването на призовка за Л. Л., тъй като адресът на последния се намирал в обслужван от С. Б. район. Когато видял призовката за Л. Л., подсъдимият се свързал с него по телефона, тъй като двамата се познавали. По време на телефонния разговор и при последващи срещи С. Б. обяснил на Л. Л., че трябва да му плати „глоба“ от 850 лева. В замяна С. Б. нямало да връчи призовката на Л. Л., а впоследствие щял да му съдейства да реши проблемите си във връзка със свидетелството за управление на МПС и точките от контролния талон към него, както и във връзка със снимките от камерата на КАТ, заснела нарушението. Л. Л. дал исканата парична сума на С. Б.    

          Подсъдимият е на 47 години, с висше образование, неосъждан.

          Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.