Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за причинена смърт по непредпазливост при управление на МПС

25 Февруари 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          Събраните от досъдебното производство доказателства сочат, че на 21.03.2019 г., около 14:30 ч. в гр. София 61-годишният Д. Д. управлявал товарен автомобил на заден ход по ул. „Инж. Иван Иванов“. В този момент на около 2-3 метра зад автомобила се намирал пешеходецът М. Д. Обвиняемият насочил автомобила назад без да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението. Той не осигурил друго лице, което да му сигнализира за евентуална опасност и не наблюдавал непрекъснато пътя зад камиона. Така обвиняемият Д. Д. нарушил правилата за движение, регламентирани в чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и поради това не видял пешеходеца. Когато обвиняемият Д. Д. достигнал скорост на движение около 10 км/ч на управлявания от него товарен автомобил, ударил със задната централна част на камиона намиращия се зад него М. Д. В резултат на това причинил по непредпазливост смъртта на пешеходеца, който починал на място, вследствие на получената тежка и несъвместима с живота съчетана травма на тялото (черепно-мозъчна, лицева, шийна и гръдна травми, с увреждания на анатомичните структури и вътрешни органи).

         В хода на разследването са разпитани свидетели, извършен е оглед на местопроизшествието, към него са изготвени скица и фотоалбум, извършени са експертизи, приложени са множество справки и други доказателствени материали.

         Д. Д. е със средно образование, неосъждан.

         Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.