Софийски градски съд постанови осъдителен акт за причинена средна телесна повреда на полицай

22 Февруари 2022 г.

        Софийски градски съд одобри споразумение за решаване на наказателното производство по дело за причинена по хулигански подбуди средна телесна повреда на полицай.

        Обвинителният акт е внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) на 17.01.2022 г.  и с него на подсъдимия Х. В. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 2, вр. ал. 1, т. 12, пр. 1, вр. чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

          Според фактическите твърдения в обвинителния акт престъплението е извършено на 03.04.2021 г. около 02:20 часа в близост до сградата на 02 РУ-СДВР в гр. София. Трима служители на реда опитали да събудят обвиняемият Х. В., който, след като употребил алкохол, заспал в лек таксиметров автомобил и отказвал да слезе от него, поради което водачът на таксито се принудил да го откара до сградата на районното управление. Един от полицаите успял да разбуди обвиняемия, който излязъл от колата и застанал пред полицая. В този момент обвиняемият изведнъж нанесъл на служителя на реда удари с юмруци в областта на лицето и тила, а след това и удари с крака в областта на кръста и ребрата. Полицаите задържали обвиняемия и го отвели в районното управление. Пострадалият полицейски служител бил отведен в Пирогов, където било констатирано, че е получил редица увреждания, включително счупване на челюстта, което наложило обездвижването ѝ с мека превръзка. Пострадалият отказал да бъде хоспитализиран и се завърнал да изпълнява служебните си задължения.

        В съдебно заседание на 22.02.2022 г., след съгласие на пострадалия и след признаване на вина от подсъдимия, съдът одобри споразумение за решаване на делото, с което на Х. В. се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, изпълнението на което се отлага за срок от три години и шест месеца.

        Х. В. е на 31 години, със средно образование, неосъждан.

        Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.