16 Февруари 2022 г.

Мъж беше осъден за данъчно престъпление в особено големи размери по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

Сподели

           Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия Б. И. за това, че е укрил данъчни задължения в особено големи размери.

           За престъплението по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2 , пр. 1 и т. 7 вр. чл. 26, ал. 1 от НК съдът опрели наказание „лишаване от свобода“ за срок три години, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК отложи за срок от пет години.

           Обвинителният акт е внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) в съда на 17.05.2016 г.

           От доказателствата по делото се установява, че за времето от 13.12.2006 г. до 15.10.2007 г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление – чрез седем деяния, действайки в качеството на собственик и представител на ЕТ „А. – Б. И.“, подсъдимият е избегнал плащането на данъчни задължения в общ размер на 2 466 502.85 лева, като потвърдил неистина пред органите по приходите на ТД на НАП-София в подадени и подписани от него месечни справки-декларации по Закона за данък върху добавената стойност и приспаднал неследващ се данъчен кредит.

           Б. И. е на 38 години, със средно образование, неосъждан.

           Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.