14 Февруари 2022 г.

СГП привлече обвиняем за пътнотранспортно произшествие, при което е причинена смъртта на 17-годишно момиче

Сподели

          Софийска градска прокуратура (СГП) привлече 39-годишния Р. Т. като обвиняем за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. последно, б. „б“, пр. 1 във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          В хода на разследването по досъдебното производство са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на Р. Т. към наказателна отговорност. На същия е повдигнато обвинение за това, че на 21.01.2022 г. около 19:57 ч. в гр. София, при управление на автобус, движещ се по бул. „Царица Йоанна“ с посока на движение от ул. „Околовръстен път“ към бул. „Панчо Владигеров“, в района на кръстовището с бул. „Добринова скала“, Р. Т. нарушил правилата за движение по пътищата, уредени в чл. 120, ал. 1, т. 2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП): „Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека“, като при извършване на маневра „завиване надясно“ по бул. „Добринова скала“ не пропуснал пресичащата от дясно на ляво спрямо посоката на движение на автобуса пешеходка А. Н., на 17 години, и реализирал пътнотранспортно произшествие. Деянието било извършено на пешеходна пътека, регулирана с пътен светофар и обозначена с пътна маркировка. Пострадалата А. Н. била настанена в УМБАЛСМ „Пирогов“ с работна диагноза „политравма“ – с опасност за живота, където на 24.01.2022 г. починала.

          Разследването се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          В хода на разследването предстоят разпити на свидетели, назначаване на съдебномедицинска и автотехническа експертизи, както и извършването на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона.