10 Февруари 2022 г.

Съдът уважи искането на СГП за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо бразилски гражданин за пренасяне на наркотици

Сподели

          Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 44-годишния бразилски гражданин А. С.

          Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 07.02.2022 г. в гр. София, на терминал – 2, летище София, при извършена проверка от служители на ТД „Митница София“, без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната 2.135 кг.  наркотично вещество – кокаин – престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

          В санкционната част на тази норма, законодателя е предвидил наказание „лишаване от свобода“ в размер от 10 до 15 години.

          Наркотикът е открит в чекиран платнен черен куфар на името на обвиняемия, селектиран за проверка по метода „анализ на риска“. А. С. е пътувал от Сао Пауло – Бразилия с транзит през Доха до гр. София с полет на Катарските авиолинии.

          В хода на разследването е извършено изземване, разпитани са свидетели, направен е полеви нарко тест, извършени са и други действия. А. С. е неосъждан.

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение, както и високата степен на обществена опасност на деянието.

          Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.