Съдът уважи искане на СГП за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия за извършено убийство в столичния ж. к. „Люлин“

14 Януари 2022 г.

          Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишния Д. Г., привлечен към наказателна отговорност за убийството на 32-годишния И. И., извършено на 09.01.2022 г. в столичния квартал „Люлин“.

          Досъдебното производство по случая е започнато на 17.11.2021 г. в условията на неотложност и се води в СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК, поради което на 10.01.2022 г. на Д. Г. беше повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 НК и беше постановено от наблюдаващия прокурор задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. СГП му наложи и забрана за напускане на пределите на Република България.

          Според събраните до момента по делото доказателства Д. Г. еднократно намушкал с нож И. И. и така умишлено го умъртвил. Непосредствено след извършване на престъплението Д. Г. избягал, като се оттеглил в неустановена посока. Поради това беше обявен за общодържавно издирване, след което, на 11.01.2022 г., се е предал сам на органите на МВР.  

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Д. Г. е извършил престъплението, за   което е обвинен, и че е налице реална опасност както да се укрие, така и да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът обсъди събраните по делото доказателства, като взе предвид предходното осъждане на обвиняемия и високата обществена опасност на деянието и дееца.

          Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.