Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за грабеж, извършен в дома на пострадалата жена

6 Януари 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу  Ц. К., за това, че в условията на опасен рецидив е отнел чужди движими вещи с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК.

          Според събраните по делото доказателства на 12.03.2021 г. около 10:15 – 10:30 ч. в гр. София, ж.к. „Стрелбище“ пострадалата Е. Л. чула позвъняване в апартамента си. На вратата на жилището бил непознат за нея мъж, установен в последствие като обвиняемия Ц. К., който търсел дъщеря ѝ. Е. Л. отговорила, че дъщеря ѝ живее в чужбина. Непознатият обяснил на пострадалата, че е семеен приятел на дъщеря ѝ, което не било истина, и тогава Е. Л. го поканила да влезе в жилището.

          Обвиняемият Ц. К. разказал на пострадалата, че майка му била приета в болница за операция, а той нямал пари за лечението ѝ. Поради това дошъл, предварително знаейки, че ще получи помощ, като първоначално поискал 160 лв., а после 1 000 лв.

          Е. Л. разполагала с 3 500 лв., които държала в спалнята. Помолила Ц. К. да я изчака в кухнята и отишла за парите. Той обаче я последвал, изблъскал я, взел 2 950 лв. и изтичал навън по стълбите.

          В хода на разследването бил извършен оглед на местопроизшествие, разпитани били свидетели, било извършено разпознаване, както и видео-техническа експертиза, били изискани и приложени писмени справки.

          Ц. К. е на 43 години, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан многократно – по 24 на брой присъди за извършени престъпления против собствеността и измами.

          В хода на разследването били събрани данни за множество престъпления против собствеността, извършени от Ц. К. на територията на гр. София. Те се характеризирали с това, че обвиняемият посещавал жилища на граждани в различни квартали, представял се за близък на роднини на живущите в тези жилища и под различни предлози искал различни парични суми от пострадалите, като щом получел парите, напускал съответните жилища.

          Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.