Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на нарушаване на правилата за движение

30 Декември 2021 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата при управление на моторно превозно средство – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          От събраните в хода на разследването доказателства се установява, че на 12.03.2021 г., около 08:22 часа, обвиняемата Ц. Н., на 38 години, в гр. София, на ул. „Кукуряк“, управлявала лек автомобил, като на задната седалка били двете ѝ малолетни деца. Преди да потегли, автомобилът бил паркиран диагонално в лявата част на платното за движение, а до него имало тротоар.

          Ц. Н. предприела маневра „движение на заден ход“. По същото време, пешеходката П. С., на 82 години, предприела пресичане на платното за движение зад автомобила на обвиняемата. Обвиняемата не възприела пресичащата пешеходка, въпреки че имала възможност да я възприеме, и движейки се на заден ход със скорост около 8 км/ч, ударила със задната част на автомобила П. С., която паднала на земята. Автомобилът продължил движението и притиснал тялото на П. С. Моментът на пътно-транспортното произшествие бил възприет от двама свидетели, които започнали да ръкомахат, а единият свидетел казал на обвиняемата, че е прегазила човек. Ц. Н. се обадила на 112 и сигнализирала за инцидента. На място пристигнали служители на 06 РУ-СДВР, медицински екип, който транспортирал пострадалата до болнично заведение, дежурна огледна група от СДВР.

          Пробите за алкохол и упойващи вещества на обвиняемата били отрицателни.

          П. С. била приета за лечение във ВМА-София в крайно тежко състояние и в 12:52 часа същия ден починала.

          От събраните доказателства било установено, че допуснатото от обвиняемата нарушение на правилата за движение, визирани в чл. 40 от Закона на движението по пътищата, е в пряка и непрекъсната причинно-следствена връзка със смъртта на П. С.  

          С цел разкриване на обективната истина в хода на досъдебното производство била назначена и изготвена комплексна медицинска и видео-автотехническа експертиза, били проведени и множество други действия по разследването в т. ч. били назначени и извършени и други експертизи.

          Обвиняемата Ц. Н. е българка, с висше образование, неосъждана.

          Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.