Софийска градска прокуратура разпореди проверка във връзка с публикации за незаконно строителство в гр. София

23 Декември 2021 г.

          Днес, 23.12.2021 г. Софийска градска прокуратура (СГП) възложи извършването на проверка по изнесени в електронни медии данни за незаконосъобразни актове във връзка със започнало незаконно строителство и нарушения на разпоредби от Закона за общинската собственост относно недвижим имот в гр. София, ж.к. „Лагера“.

          Преписката е образувана в СГП по изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали, свързани с медийните публикации.

          Проверката е възложена за съвместно извършване на СДВР, Регионална дирекция „Национален строителен контрол“ – София и Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община. Прокурорът в СГП е дал конкретни указания, които следва да бъдат изпълнени в кратък срок.      

          Предстои да се извърши комплексна проверка, като се изпълнят дадените от СГП указания. Резултатите следва да бъдат докладвани на СГП и събраните материали да бъдат анализирани от прокурора, за да се прецени необходимостта от предприемане и на други мерки по реда на надзора за законност и/или административно-съдебния надзор, а при установяване на данни за извършено престъпление – да се предприемат съответни действия по реда на НПК.