Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за причиняване на смърт по непредпазливост

16 Декември 2021 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда – престъпление по чл. 124, ал. 1, пр. 1 вр. чл. 128, ал. 2, пр. 9 от НК.

          От събраните в хода на разследването доказателства се установява, че на 04.06.2020 г. около 22:00 ч. в гр. София, кв. „Димитър Миленков“ обвиняемият А. Г. седял на пейка заедно още три лица. Към пейката приближили пострадалият Б. Б., придружаван от свой приятел. Двамата търсели общ техен познат и когато приближили пейката и попитали за търсеното от тях лице, обвиняемият рязко се изправил, приближил се към пострадалия и с лявата си ръка нанесъл удар с юмрук в гръдния му кош. Ударът бил със значителна сила, неочакван и бърз, поради което пострадалият не се отдръпнал и не предприел действие да се предпази.

          В резултат от удара на пострадалия било причинено постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, което е тежка телесна повреда по смисъла на чл. 128, ал. 2, пр. 9 от НК. Тази травма довела до разстройство на сърдечния ритъм (камерно мъждене) с нарушение на сърдечния ритъм, вследствие на което пострадалият починал, като между настъпването на смъртта и причинената с удара травма е налице пряка и непрекъсната причинно-следствена връзка.

          Обвиняемият А. Г. е на 29 години, български гражданин, осъждан.

          В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, изготвени са веществени доказателствени средства, разпитани са свидетели, назначени и изготвени са техническа експертиза, съдебно медицински експертизи, биологични експертизи, комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, приобщени са документи.

          Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание.