Доживотна присъда за двойно убийство на дете и млада жена по протест на Софийска градска прокуратура

11 Декември 2021 г.

          По протест на Софийска градска прокуратура (СГП), на 09.12.2021 г. Софийски апелативен съд (САС) наложи наказание „доживотен затвор“ на подсъдимия В. А., на 29 години.

          В края на октомври 2019 г. Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу В. А. за престъпления по чл. 115 от НК, чл. 116, ал. 1, т. 3, пр. 2, алт. 2, т. 4, пр. 2, т. 5 и т. 12, пр. 2 вр. чл. 115 от НК и чл. 143, ал. 1, пр. 1, алт. 1 и алт. 2 от НК.

          Според доказателствата по делото подсъдимият В. А. и 23-годишната Д. М. живели във фактическо съжителство в жилище в гр. София, ж.к. „Надежда“. Двамата имали дъщеря – Н. А., родена на 22.10.2017 г.

          Отношенията между В. А. и Д. М. се влошили и към 29.10.2018 г. били разделени.

          На 29.10.2018 г. около 14:00 часа подсъдимият отишъл в жилището в ж.к. „Надежда“, за да види детето си. Между него и Д. М. възникнал конфликт. В. А. ударил жената с юмрук в главата и тялото, след което извадил законно притежавания от него пистолет и умъртвил Д. М., като произвел срещу нея два изстрела. След това взел Н. А. и напуснал жилището. Обикалял с детето различни места и около 19:00 часа наел таксиметров автомобил. Използвайки сила и заплашване, В. А. принудил таксиметровия водач да му предаде мобилните си телефони и да го закара с автомобила до с. Долни Богров, където подсъдимият се подслонил заедно с дъщеря си в едноетажна тухлена постройка.

          Междувременно родителите на Д. М., след като не успели да се свържат с дъщеря си, отишли до жилището ѝ и подали сигнал за случилото се. Незабавно било предприето издирване на В. А. и дъщеря му Н. А. и местонахождението им в с. Долни Богров било установено. Чувайки шума от автомобили, подсъдимият решил да умъртви дъщеря си, а след това да се самоубие. Той произвел изстрел срещу детето отново със законно притежавания си пистолет и умъртвил малолетната Н. А. След това насочил оръжието срещу себе си и произвел изстрел, но не успял да се простреля. 

          С присъда от 20.01.2021 г. Софийски градски съд призна подсъдимия В. А за виновен по повдигнатите му обвинения, като за трите престъпления наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години.

          СГП протестира така постановената присъда в частта относно наказанието, като поиска неговото увеличаване.

          Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.