СГП обвини две лица за грабеж при условията на опасен рецидив и кражба с взлом

2 Декември 2021 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу П. Ц., на 36 години, за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив по чл. 199, ал. 1, т. 4 вр. чл. 198, ал. 3 вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ вр. чл. 20, ал. 2 от НК и С. Б., на 35 години, за кражба с взлом по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 4 от НК.

          Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че през нощта на 7-ми срещу 8-ми април 2021 г. обвиняемият П. Ц., малко след като е бил освободен от затвор поради прекъснато изпълнение на наказанието му, заедно с обвиняемия С. Б. и лице с неустановена самоличност, познат на П. Ц, се придвижили с лек автомобил до бензиностанция в кв. Челопечене в гр. София. С помощта на отвертка, фенерче и метален лост (щанга) П. Ц. и лицето с неустановена самоличност изкъртили входната врата от задната страна на бензиностанцията на втория етаж и така проникнали в сградата. Междувременно С. Б. оглеждал наоколо и пазел. Когато П. Ц. и лицето с неустановена самоличност отворили входната врата, се включила аларма и те побързали да вземат каквото могат. Взели движими вещи на обща стойност 1147,25 лв. В този момент на работа била свидетелката Д. К., която се насочила към извършителите. Щом я видели, те се разкрещели към нея, а лицето с неустановена самоличност замахнало към свидетелката с металния лост. Д. К. се изплашила и се оттеглила. П. Ц. и лицето с неустановена самоличност излезли от сградата с отнетите вещи, качили се в колата, управлявана от С. Б., и потеглили. Малко след това автомобилът, с който се придвижвали обвиняемите, бил установен като краден и спрян. Обвиняемите били заловени, а неустановеното лице успяло да избяга. Вещите, предмет на престъплението, били намерени и върнати на собствениците.

          И двамата обвиняеми са българи, с начално образование, осъждани.

 В подкрепа на обвинението са събраните в хода на разследването свидетелски показания, извършените огледи, претърсвания и изземвания, приобщените веществени доказателства, дактилоскопни, трасологични, техническа, физико-химична, балистична, оценителна експертизи, множество справки и др.

          Двамата обвиняеми са с наложена мярка за неотклонение задържане под стража.

          Очаква се СГС да насрочи разпоредително заседание по делото.