Съдът уважи искане на СГП за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвинен за опит за убийство

22 Ноември 2021 г.

          На 20.11.2021 г. Софийски градски съд (СГП) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 54-годишния Р. Н., с руско гражданство, привлечен към наказателна отговорност за опит за убийство – престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

          Досъдебното производство по случая е започнато на 17.11.2021 г. в условията на неотложност и се води в столичното 02 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 17.11.2021 г. около 03:50 ч. в гр. София, в изоставена сграда в ж.к. „Надежда“, след спор обвиняемият нанесъл с нож прободна рана в областта на гръдния кош на пострадалия Т. Т., на 40 години. Престъплението е останало недовършено, тъй като Т. Т. избягал и успял с помощта на свидетел по делото да потърси помощ в денонощен магазин.

          Обвиняемият е направил самопризнания в присъствието на служебно назначен защитник. Р. Н. е осъждан, няма лична карта и адрес, на който може да бъде открит, за да бъде призоваван.

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Р. Н. е извършил престъплението, за   което е обвинен, и че е налице реална опасност от укриване и от извършване на друго престъпление, ако спрямо обвиняемия не бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът обсъди събраните по делото доказателства, като взе предвид предходните осъждания на обвиняемия и високата обществена опасност на деянието и дееца.

          Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.