Задържан е обвинен за разпространение на детска порнография и пране на пари

17 Ноември 2021 г.

          От Министерство на правосъдието на САЩ, Наказателно отделение, секция „Експлоатация на деца и непристойност“ е постъпила молба  за временно задържане на български гражданин с оглед екстрадирането му по водено от Прокуратурата на Среден район на Флорида разследване за извършени престъпления: "разпространение на детска порнография чрез поредица от уебсайтове, за внос на детска порнография в САЩ и за пране на пари във връзка с тези уебсайтове“.

          В СГП незабавно е образувана прокурорска преписка по повод издадено Постановление за временно задържане „под стража“, за срок до 72 часа, от прокурор при Върховна касационна прокуратура, на основание чл. 13, ал. 5 и чл. 4 ЗЕЕЗА.

          Обвиняемият П. В., на 49 години е от София, издирван от американските власти, въз основа на Заповед за задържане, по предявен обвинителен акт от 06.10.2021г., издаден от Районен Федерален съд на САЩ на Среден район Флорида, по обвинения за: „заговор за рекламиране на визуални материали, показващи открито сексуални действия, извършвани от деца“ – престъпление по чл. 18, парагр.2251, ал. „d“ и ал. „е“ от Наказателния кодекс на САЩ, наказуемо с лишаване от свобода за срок от 15 до 30 години и „заговор за разпространяване на визуални материали, показващи открито сексуални действия, извършени от деца“ – престъпление по чл. 18, парагр. 2252, ал (a) (2) и ал. (b) (1) от Наказателния кодекс на САЩ, наказуемо с лишаване от свобода за срок от 5 до 20 години.

          С постановление от 15.11.2021г. наблюдаващият прокурор при СГП е постановил забрана на лицето да напуска пределите на Република България.

          Фактите по случая установяват, че престъпленията, за които е преследван българския гражданин съставляват тежки умишлени престъпления и по НК на Р България, а именно престъпление по чл. 159, ал. 4, т. 1, във вр с ал. 2 от НК.

          По искане на Софийска градска прокуратура, Софийски градски съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 60 дни спрямо българския гражданин.

          Решението не е окончателно. Същото подлежи на обжалване и разглеждане пред Апелативен съд – София.