Двама обвиняеми за убийство на млада жена са с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража

15 Ноември 2021 г.

          Днес, 15.11.2021 г., Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) и взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на О.В. и П.В., обвинени в умишлено убийство на 33-годишната Е.В.

          Досъдебното производство по случая е образувано на 15.10.2021 г., а разследването се провежда в СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          С цел събиране и проверка на доказателства са извършени огледи на местопроизшествия, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на различни помещения, проведени са следствени експерименти, назначени и изготвени са видеотехнически, техническа, биологични и ДНК експертизи, проведена е съдебномедицинска аутопсия на труп, приложени са данни от предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги. Извършени са и множество други действия по разследването, както и оперативноиздирвателни мероприятия.

          В резултат е събран голям по обем доказателствен материал, който сочи, че убийството е извършено на 13.10.2021 г. в гр. София, като Е.В. е умъртвена чрез задушаване.

          Като извършител на престъплението в качеството на обвиняем е привлечен О.В., на 36 години, неосъждан, като помагач в качеството на обвиняем е привлечен неговият баща П.В, на 60 години.  

          Двамата са задържани с постановление на дежурен прокурор в СГП за срок до 72 часа.

          Днес наблюдаващият прокурор внесе в съда мотивирано искане спрямо обвиняемите да бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража.

          Съдът прие доводите на прокурора, че има обосновано предположение О.В. и П.В. да са извършили престъплението, както и че е налице реална опасност същите да се укрият или да извършат друго престъпление, ако им бъде определена мярка за неотклонение по-лека от задържане под стража. С тези мотиви съдът с определение взе спрямо обвиняемите най-тежката мярка за неотклонение.