Софийска градска прокуратура поиска най-тежката мярка за неотклонение за обвинен в опит за убийство

12 Ноември 2021 г.

          Днес, 12.11.2021 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) мотивирано искане да бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняемия В.Д., на 53 години.

          Досъдебното производство по случая е образувано на 10.11.2021 г. Разследването се провежда в 06 РУ-СДВР.

          На В.Д. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.  Доказателствата по делото сочат, че на 09.11.2021 г. около 12:30 ч. в къща в гр. София, кв. „Овча Купел“, В.Д. е направил опит умишлено да умъртви 69-годишния Д.И., с когото обитавали заедно втория етаж на къщата. Налице е обосновано предположение, че В.Д. е нанесъл удари със стъклени бутилки по главата на Д.И., както и с кухненски нож в областта на шията му. В резултат на пострадалия са причинени несъвместими с живота прободно порезни наранявания, като смъртта му не е настъпила поради независещи от дееца причини.

          С постановление на дежурен прокурор в СГП обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, за да бъде осигурено довеждането му пред съда с цел разглеждане на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

          Необходимостта от налагане на мярката за неотклонение според наблюдаващия прокурор произтича от тежестта на престъплението и конкретните обстоятелства, при които то е извършено.

          Очаква се определението на съда.