Софийска градска прокуратура поиска съдът да настани за изследване в психиатрично заведение син, обвинен в опит за убийството на баща си

12 Ноември 2021 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда искане да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение 26-годишният М.М., обвинен за това, че е направил опит да убие баща си.

          На 10.11.2021 г. във 02 РУ-СДВР в условията на неотложност е започнало разследване със съставянето на протокол за оглед на местопроизшествие. Извършени са оглед на лице, разпитани са свидетели, приложени са справки, събрани са и други доказателствени материали.

          След докладване на делото на дежурен прокурор в СГП М.М. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3, пр. 1, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Дежурният прокурор е счел, че има обосновано предположение М.М. да е направил опит умишлено да умъртви баща си, като двукратно го е намушкал с кухненски нож в областта на гърдите. Деянието е извършено в гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза“ около 04:30 часа на 10.11.2021 г.

          Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. 

          В хода на разследването е назначена комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза с оглед установяване актуалното психично състояние на обвиняемия. Заключението на вещите лица е, че М.М. страда от психично заболяване. Работещите по случая експерти предлагат М.М. да бъде настанен за лечение в Психиатричната болница към Затвора – гр. Ловеч за уточняване на състоянието му. 

В тази връзка наблюдаващият прокурор сезира Софийски градски съд (СГС) с искане обвиняемият да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение. 

Очаква се съдът да се произнесе по искането с определение.