Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност кандидат за народен представител

10 Ноември 2021 г.

          Днес, 10.11.2021 г., следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СГП) предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем на В.Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г.

          В.Г. е обвинен за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

          Досъдебното производство е образувано на 03.11.2021 г. със съставянето на протокола за първото действие по разследването – разпит на свидетел в условията на неотложност.

          В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни по чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на В.Г. към наказателна отговорност за това, че на 02.11.2021 г. в гр. София, действайки като помагач, умишлено е улеснил издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. В.Г. е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи.

          Според събраните доказателства В.Г. е набавял лични карти на лица, които не са ваксинирани и е получил парична сума от 1350 лева, срещу която е обещал да съдейства за издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини.

          Наблюдаващият прокурор е счел, че събраният доказателствен материал сочи наличие на обосновано предположение за извършено от В.Г. престъпление.

          В тази връзка бе изготвено искане от главния прокурор на Република България до ЦИК за даване на разрешение за привличане като обвиняем на В.Г.

          След решение на ЦИК следовател в Следствения отдел при СГП е съставил постановление за привличане на В.Г. в качеството на обвиняем, което е докладвал на наблюдаващия прокурор. Спрямо В.Г. е взета мярка за неотклонение „подписка“. 

          Обвиняемият не се e признал за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.