Софийска градска прокуратура отправи поредно предложение до главния прокурор да внесе в ЦИК искане за снемане на имунитета на кандидат за народен представител

9 Ноември 2021 г.

          Днес, 09.11.2021 г., Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност и за задържане на В.В., регистриран като кандидат за народен представител в изборите за народни представители на 14.11.2021 г.

          Досъдебното производство по случая е образувано на 04.11.2021 г. в РУ в ОД на МВР – Сливен под надзора на Окръжна прокуратура – Сливен и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел към СГП.

          В хода на разследването е установено, че на 04.11.2021 г. в гр. Сливен В.В. без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества от рода на конопа с общо тегло 1.611 кг. и на обща стойност 9666.00 лева и е отглеждал 18 броя растения от рода на конопа в нарушение на установените в ЗКНВП правила.

          Събраните по делото доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на В.В. в качеството на обвиняем за престъпления по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1, пр. 2, алт. 2 от НК, както и за задържането му.

          Според наблюдаващия прокурор събраният доказателствен материал сочи не само наличие на обосновано предположение за извършени от В.В. престъпления, но и за обоснована реална опасност същият да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан. В предложението е посочено, че този извод се основава на по-високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, тъй като наркотичните вещества са в значителни количества и на висока парична стойност, отглежданите растения от рода на конопа са голям брой, а деецът е обществена личност, кандидат за народен представител.

          В хода на проведеното разследване са извършени разпити на свидетели, претърсване и изземване, оглед, приобщени са веществени доказателства, извършени са и други действия по разследването.

          Като кандидат за народен представител В.В. е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер и за задържането му, е необходимо разрешение на ЦИК.