Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за причиняване на смърт по непредпазливост

4 Октомври 2021 г.

          Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на пътнотранспортно произшествие – престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. чл. 343, ал. 3, б „б“, вр. чл. 343, ал. 1,б „В“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          На 26.01.2021г. около 22:25ч. в гр. София, на бул. „Сливница“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, 23 – годишният К. М., движейки се с превишена скорост, губи контрол над управлението на автомобила и самокатастрофира в метален стълб. Вследствие на удара по непредпазливост е причинена смъртта на пътник от лекия автомобил - Д. М., на 27 години, който се возил на задната седалка. На друг спътник - 27-годишният М. В., който бил на предната дясна седалка, е причинена средна телесна повреда (гръдна травма със счупвания на ребра и излив на кръв и въздух в дясната гръдна половина), която довела до трайно затруднение на движенията за повече от 30 дни.

          Обвинението се доказва от показанията на свидетели, съдебно медицински експертизи, автотехническа експертиза, комплексна медико и видео автотехническа експертиза, протоколи за оглед на местопроизшествието и други доказателства по делото.

          Смекчаващо вината обстоятелство е необремененото съдебно минало на обвиняемия.

          Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание.