10 години лишаване от свобода за Роман Логвиненко за опит за убийство на Алексей Петров по обвинение на СГП

6 Юли 2021 г.

         Върховният касационен съд потвърди решението на САС за наложеното наказание 10 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим спрямо украинския гражданин Роман Логвиненко .

         Логвиненко осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението опит за умишлено убийство на повече от едно лице по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, извършено предумишлено - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, алт. 1 и 2, т. 9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 1, вр. ал. 3 и 4, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

         През периода от пролетта на 2014г. до 29.10.2015г. в гр. София, Логвиненко в съучастие като подбудител и помагач с 3 лица – извършители и помагач, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров, както и чрез обещаване на парична сума в размер на 200 000 евро на извършителите и помагача, умишлено да умъртвят Петров и умишлено е улеснил извършване на престъплението, като набавил парични средства и оръжията за извършване на престъплението – два броя гранатомети; дал съвети и разяснения; организирал следенето на Петров и набавил леките автомобили за неговото извършване.

         На 29.10.2015г. около 08:35ч. в гр. София в кв. „Кръстова вада“, на Т-образно кръстовище между улиците „Проф. Милчо Лалков“ и ул. „Светослав Минков“ извършителите и помагача са направили опит за умишлено убийство на лицата Петров и неговия шофьор Борисов, като са произвели изстрели с два броя гранатомети към лек автомобил марка „Mercedes S 500 Gard“, с който пътували Алексей Петров и Стефан Борисов. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление – автомобила е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

         Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.