Мъж, извършил престъпление против паричната и кредитната система е предаден на съд

1 Юли 2021 г.

          На 30.06.2021г. Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за използване на платежен инструмент – дебитна карта без съгласието на титуляра и при условията на продължавано престъпление – обвинение по чл. 249, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

          До 87-годишна възраст П. Р. живеел и се грижел сам за себе си. След това станал трудно подвижен и през пролетта на 2019г. неговият племенник го настанил в хоспис в гр. София, кв. „Княжево“.

          Около три месеца след постъпването си в хосписа П. Р. заедно с управителя на здравното заведение посетили офис на банка, за да изтегли първият пари от банковата си сметка, необходими за заплащане на престоя му.

          В банката П. Р. установил липсата на дебитната си карта, по чиято банкова сметка  имал спестени пари . Поискал извлечение от банковата си сметка и установил, че има извършени стотици неразрешени от него разплащания, всичките на стойност до 50 лв. Подал жалба в полицията.

          Обвиняемият А. А., на 41 години бил приятел на С. Ш., която по същото време  работела в хосписа като санитар. Той често посещавал дома по време на нейни дежурства и по неустановен в хода на разследването начин се сдобил с картата.

          През периода 30.03.2019г.-02.07.2019г. А. А. е извършил 922 (деветстотин двадесет и два) плащания с дебитната карта на П. Р. на обща стойност 14 497.01лв. (четиринадесет хиляди четиристотин деветдесет и седем лева и една стотинка).

          Обвинението е доказано от свидетелски показания, писма от банкови институции, оптични носители с извършените транзакции, видео-техническа експертиза, разпознавания от страна на свидетелите и др.

          А. А. е с чисто съдебно минало. Срещу обвиняемия е взета мярка за неотклонение – подписка.