Обвинителен акт за грабеж е внесен в Софийски градски съд

30 Юни 2021 г.

         На 29.06.2021 година Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за грабеж на вещи, като деянието е осъществено в условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4 вр. чл. 198, ал. 1, пр. 1 вр. чл. 29, ал. 1 от НК.

         На 16.12.2020г. около 21,15часа в гр. София на бул. „Сливница“ обвиняемият О. З., на 37 години и свидетелят М. Х. се намирали пред денонощен магазин за алкохол и цигари. Свидетелят приближил към гишето за обслужване и поръчал да си закупи цигари и алкохол. Обвиняемият в този момент отстоял вляво от М. Х. След като направил поръчката, свидетелят посегнал към окачено на врата му кожено калъфче, в което държал парите си, всичко 670 лв. Извадил всички банкноти. В този момент О. З. хванал с ръка банкнотите и ги дръпнал. Успял да издърпа една банкнота с номинал 100 лева и шест банкноти с номинал 50 лева в цялост и скъсал наполовина една банкнота с номинал 100 лева и  три банкноти с номинал 50 лева. След като взел банкнотите, О. З. избягал. Впоследствие бил разпознат от свидетелите на деянието и задържан от  органите на реда.  

         Грабежът представлява опасен рецидив – обвиняемият е извършил престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление, за което е получил наказание „Лишаване от свобода“ за срок от четири години.

         Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание.