Наложени са мерки за неотклонение на участници в престъпна група за измами с инвестиции във финансови инструменти, задържани в София, Перник и Разлог

19 Март 2021 г.

        Софийска градска прокуратура, окръжните прокуратури в гр. Благоевград и гр. Перник са предприели необходимите действия по изпълнение на европейските заповеди за арест спрямо пет лица, издадени от Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия. Те са били задържани при проведена съвместна българо-германска операция в рамките на разследване за участие в организирана престъпна група, корупция и компютърни престъпления.

        Сред задържаните в гр. София, гр. Перник и гр. Разлог са българските граждани - М.С. (на 43 години), Н.Г. (на 32 години), М.Т. (на 35 години), гражданинът на Черна гора Л.К. (на 40 години) и чешкият гражданин В.Т. (на 30 години).

        Воденото под ръководството на прокуратурата в Германия досъдебно производство е срещу измами, организирани в международен мащаб посредством „центрове за обаждания“ (колцентрове) и дигитални платформи за търговия с финансови инструменти, разположени предимно на територията на България. От българска страна с действия по разследването участват Специализираната прокуратура, Върховна касационна прокуратура, отдел „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ и дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР. Координацията им с партньорските служби в чужбина е осъществена от Националното бюро на България в Евроджъст.

        Пострадали от деянията на престъпната група са множество граждани от различни държави. Според разследващите, нанесените щети са в размер над 7 000 000 евро.

        Задържаните в България лица работели като агенти. Представяли се по телефон и по електронна поща като търговски специалисти на многобройни клиенти в чужбина. Убеждавали ги да предприемат значителни инвестиции в различни финансови инструменти с обещания за висока печалба. В същото време на обвиняемите било известно, че това не отговаря на действителността – не се предвиждало получаване на каквито и да било приходи от направените инвестиции, нито възстановяване на финансовите разходи на въведените в заблуждение клиенти. За по-голяма убедителност престъпната група използвала манипулирана софтуерна платформа. Обвиняемата М.Т. отговаряла и за управление на рисковете, като уреждала отношенията с недоволните клиенти, стремейки се техните оплаквания да не стигат до правоохранителните органи.

        Спрямо обвиняемите М.С. и Н.Г. са наложени мерки за неотклонение „домашен арест“, а на Л.К. и В.Т. - „задържане под стража“. Обвиняемата М.Т. е с мярка за неотклонение „подписка“.

        Разследване на този вид измами са започнали през 2019 г. след получени множество жалби от пострадали в редица европейски държави. През изминалата 2020 г. са били проведени съвместни операции в България, Сърбия и Украйна.