Под ръководството на Софийска градска прокуратура е проведена операция по задържане на лица, занимаващи се с изготвяне и съхранение на неистински парични знаци в големи количества

16 Март 2021 г.

        Под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 243, ал. 1 и чл. 244, ал. 2 от Наказателния кодекс.

        Работата по случая е започнала преди няколко месеца след постъпила информация за лица, занимаващи се с изготвяне на неистински парични знаци на територията на столицата. Сформирани са съвместни екипи от служители на ГД „Борба с организирана престъпност“ и „Икономическа полиция“ в СДВР.

        В резултат на предприетите действия по разследването на престъплението са установени извършителите - 49-годишният И.Н. и 54-годишната Д.А. Двамата работели като печатари.

        При условията на неотложност са извършени претърсвания и изземвания на три адреса в гр. София. Разследващите са открили множество вещи, относими към престъпното деяние - около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара,  около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.

        И.Н. и Д.А. са били привлечени в качеството на обвиняеми за изготвяне и държане на неистински парични знаци в големи количества.

        Към настоящия момент са разпитани свидетели, изготвена е експертна справка относно истинността на иззетите банкноти и са назначени експертизи.

        С постановление на наблюдаващия прокурор И.Н. и Д.А. са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9dAgBGJUD7Y

https://www.youtube.com/watch?v=vsLL5LXzyVo