Три години затвор за полицай от Районното управление в столицата за поискан и приет подкуп

8 Декември 2020 г.

         Съдът е признал за виновен С.Т., обвинен от Софийска градска прокуратура за извършено от него престъпление по чл. 302, вр. чл. 301, ал. 1 от НК.

         На 07.08.2019 г. подсъдимият С.Т., в качеството му на старши полицай в отдел „Охранителна полиция“ при СДВР, изпълнявал задълженията си по охрана на обществения ред и проверка на лица и автомобили, съгласно провеждана Специализирана полицейска операция. След обход на кв. „Димитър Миленков“ и кв. „Абдовица“, заедно с негов колега, застанали на изхода на единия от кварталите, в посока с. Бусманци, за извършване на проверка на МПС.

         Към 9 ч. подсъдимият Т. с полицейска палка спрял лек автомобил „Опел“ с ремарке, в който пътували трима мъже. Било установено, че единият от тях нямал документ за самоличност, при което С.Т. го попитал дали „иска да го води в полицейското управление“. Водачът на МПС – М.О., помолил това да не се прави, поради служебни ангажименти. При проверка на документите на автомобила полицаят констатирал липса на застраховка „Гражданска отговорност“ на ремаркето. Санкция за това била глоба в размер на 2000 лева и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 6 месеца. С.Т. заявил на М.О., че следва да се свалят номерата, които ще бъдат върнати след заплащането на застраховката, но няма да има шофьорска книжка през периода на санкцията. Попитал водача: „Ще се наказваме или ще се черпим?“, на което мъжът отговорил, че може да даде наличните у него 200 лева. Подсъдимият се съгласил и му дал указания къде да остави парите, които впоследствие взел. Пожелал на пътуващите в автомобила лек път, като ги предупредил „да не се разчува за това, което се е случило“.

         Водачът на МПС бил притеснен, тъй като дал на полицая служебни пари, с които трябвало да закупи строителни материали. Позвънил на работодателя си и му споделил за станалото. След това бил подаден сигнал до Районното управление на СДВР за искания и приет подкуп.

         В хода на разследването по случая са били събрани доказателства за виновността на С.Т. и той бил привлечен към наказателна отговорност.

         С решение на Софийски градски съд на подсъдимия е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ ефективно. Присъдата подлежи на обжалване в законоустановения срок.