22 Ноември 2020 г.

Шестнадесетгодишно момиче е задържано за грабеж на възрастна жена в ж.к. „Дружба“ в столицата

Сподели

       Софийска градска прокуратура е привлякла в качеството на обвиняем шестнадесетгодишната Л.Н. за извършен от нея грабеж над възрастна жена. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 199, ал. 1, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

       Досъдебното производство по случая е започнало, след като на телефон за спешни повиквания 112 е бил подаден сигнал за грабеж в столичния квартал „Дружба“. Незабавно на място са били изпратени служители от сектор „Охрана на обществения ред“, които са установили на място двама младежи.

       В хода на разследването е било изяснено, че по обед на 20.11.2020 г., осемдесет и шест годишната Д.М. изтеглила парична сума от банкомат на бул. „Професор Цветан Лазаров“. Докато слагала парите в портмонето, възрастната жена била блъсната от непознато момиче, което го издърпало от ръцете й. Веднага след това девойката избягала в посока междублоковото пространство. Вследствие на нападението пострадалата паднала, при което получила фрактура на тазобедрената става. Случаен свидетел на инцидента видял двама бягащи младежи и се опитал да ги спре.

       Момичето се скрило между паркираните автомобили, като междувременно изхвърлило чуждото портмоне. Придружаващото го момче заявило, че не е съпричастен към извършването на грабежа и убедил приятелката си да признае вината си, което тя направила пред полицаите.

       Пострадалата възрастна жена понастоящем е в болнично заведение, поради причинената й средна телесна повреда. Предметът на престъплението – паричната сума в размер на 590 лева, е иззет и е приобщен към материалите на досъдебното производство. По най-бързия начин парите ще бъдат възстановени на пострадалата.

       С постановление на наблюдаващия прокурор Л. Н. е задържана за срок до 72 часа. Установено е, че момичето е криминално проявено за кражби, грабежи, държане на наркотични вещества, хулиганство.

       Предстои внасянето в съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата.