„Ден на отворените врати” в съдебната палата на град Перник

27 Юни 2024 г.

На 25.06.2024 г. съдебната палата на град Перник за поредна година отвори своите врати за граждани, журналисти и ученици, които имат интерес и желаят да се информират за дейността и функциите на съдебните институции в Република България. Подготовката на мероприятието е осъществена съвместно от Окръжен, Административен и Районен съд – Перник, Окръжна и Районна прокуратура – Перник, а информация за предстоящото събитие е публикувана на интернет сайтовете на участващите институции. Освен това бяха изпратени и писма до местните медии с покана за присъствие и участие.

Началото бе поставено в 11.00 ч. в зала № 2 на съдебната палата с провеждането на дебат на тема: “За или против легализацията на марихуана“ от ученици от ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник и ученици от VI СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Перник. Младежите бяха разпределени на два отбора от по трима участника и по един резервен член, като преди началото на дебата бе изтеглен жребий, който определи учениците от VI СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Перник да бъдат отбор „ЗА“, а ученици от ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник да бъдат отбор „ПРОТИВ“, при следния регламент:

  1. 1. Отбор „ЗА“ представя своята теза и аргументи – времетраене: 5 мин.
  2. Отбор „ПРОТИВ“ представя своята теза и аргументи – времетраене: 5 мин.
  3. Време за изготвяне на стратегия и подготовка на контрааргументи: 3 мин.
  4. Отбор „ЗА“ оборва аргументите на противника и доразвива собствените си аргументи и/или излага нови: 5 мин.
  5. Отбор „ПРОТИВ“ оборва аргументите на противника и доразвива собствените си аргументи и/или излага нови: 5 мин.
  6. Време за въпроси: На всеки отбор могат да бъдат зададени до 5 (пет) въпроса от всеки от присъстващите в залата (членовете на оценяващата комисия нямат право да задават въпроси), като приоритет имат участниците от противниковия отбор. Времето за задаване на въпроси е не повече от 1 мин. Времето за отговор на всеки поставен въпрос не трябва да надвишава 3 мин.
  7. Обобщение на позицията на отбор „ЗА“: 3 мин.
  8. Обобщение на позицията на отбор „ПРОТИВ“: 3 мин.
  9. Време за оценяване на отборите от членовете на оценяващата комисия: до 15 мин.
  10. Обявяване на победителя и награждаване.

 

Комисията бе в състав: г-жа Слава Георгиева – заместник-административен ръководител на Административен съд – Перник, г-жа Борислава Борисова – съдия в Районен съд – Перник, г-н Игнат Тимофеев – младши съдия в Окръжен съд – Перник, г-жа Аделина Алексиева – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Перник и г-жа Гергана Малиновска – административен ръководител на Районна прокуратура – Перник.

 

Съдия Калин Баталски – и.ф. административен ръководител – председател на Окръжен съд – Перник поздрави отборите на ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник и VI СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Перник за добрата подготовка, умението да защитават тезите си и да излагат аргументите си.

Поради страстта и ентусиазма, които вложиха младежите при отстояването на тезите си, журито беше изключително много затруднено при оценяването на отборите, тъй като и двата отбора се представиха равностойно, но тъй като събитието имаше състезателен характер, победата успяха да грабнат от ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник.

На финала и двата отбора получиха подаръчни ваучери за образователна литература и грамоти за участие.

„Ден на отворените врати” в съдебната палата на град Перник завърши в 12.30 ч. със среща на административните ръководители на Окръжен, Административен и Районен съд – Перник, Окръжна и Районна прокуратура – Перник с граждани и журналисти.

През целия ден на желаещите и проявяващи интерес граждани беше дадена възможност за посещение и запознаване на място с работата на службите „Бюро съдимост“ и „Архив“ в Районен съд – Перник, служба „Деловодство“ в Окръжен съд – Перник, служба „Връчване на призовки и съдебни книжа“ в Районен съд – Перник и Окръжен съд – Перник, служба „Деловодство“ в Районна прокуратура – Перник и Окръжна прокуратура – Перник, служба „Регистратура“ и „Съдебни секретари“ в Районен съд – Перник, служба „Регистратура“ и „Съдебни  секретари“ в Административен съд – Перник, както и запознаване с правилата за достъп до Съдебната палата и дейността на звено „Съдебна охрана“.

Въз основа на анализа за крайния резултат от инициативата „Ден на отворените врати” за 2024 година, проведена съвместно от Окръжен, Административен и Районен съд – Перник, Окръжна и Районна прокуратура – Перник, може да се направи изводът, че основната цел, а именно – повишаване на правната култура на обществото и познанията за ролята и функциите на отделните органи на съдебната власт, е постигната. Доказателство за това е не само броят на присъстващите ученици, които открито споделят ентусиазма си и желанието си да участват в предстоящи подобни събития, но и многото гости, журналисти, както и ангажираните с подготовката магистрати и съдебни служители.

Прессъобщение и снимков материал от мероприятията по програмата за Деня на отворените врати са публикувани на интернет сайтовете на институциите.

Прикачени документи