Проект „Детска пътека“

2 Февруари 2024 г.

В гр. Перник през месец януари 2024 г. се проведе обучение по проект „Детска пътека“, финансиран по програма „Правосъдие" и изпълняван от Асоциацията на прокурорите в България.

Лектори на събитието бяха прокурор Христофор Рачев от Районна прокуратура – Перник, както и Георги Кирилов – психолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът цели да подготви професионалисти в областта на наказателното право, социалните и административните дейности за работа с деца - жертви, свидетели или извършители на престъпление. 

На обучението присъстваха съдии от Районен съд – Перник, прокурори от Районна прокуратура – Перник, следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Перник, както и разследващи органи към ОД на МВР – Перник, както и социални работници и психолози към различни институции, действащи на територията на гр. Перник, във връзка със закрилата на децата.

В течение на три дни на участниците бяха представени редица теми, свързани с:

- правата и правния статут на детето обвиняем или подсъдим;

- практики и подходи при разпит на дете пострадал или очевидец на престъпление;
- анализ и посочване на видовете рискове в поведението на децата;
- измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, влезли в сила през 2023 г. относно особените правила за работа с деца подсъдими и пострадали в рамките на наказателното производство.