22 Юли 2019 г.

По искане на Районна прокуратура-Чирпан съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 51-годишен мъж за блудство с малолетна

Сподели

По искане на Районна прокуратура-Чирпан, съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо И. Д., на 51 г., привлечен като обвиняем затова, че за периода от месец  юли  2018 г.  до 13 юли 2019 г., в гр. Чирпан, обл. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление е извършил действия с цел да удовлетвори полово желание, без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14 – годишна възраст – 13-годишната му дъщеря, като блудството е извършено чрез употреба на сила и заплашване и чрез използване на положение на зависимост и надзор на дете от родител - престъпление по чл.  149, ал. 2, т. 1 и т. 4 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 от НК.

До момента са извършени част от необходимите действия по разследването – разпитани са свидетели, изискани са документи, имащи значение по случая, назначени и извършени са експертизи. 

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Чирпан и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е извършил престъплението, възползвайки се от положението на надзор спрямо малолетното лице.

Съдът взе предвид аргументите на представителя на Районна прокуратура-Чирпан за законосъобразност на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража"  - да се осуети възможност за въздействие от страна на обвиняемото лице да затрудни хода на разследването и да извърши друго престъпление - евентуално осъществяване на принуда, закана за физическа саморазправа и други по отношение на малолетната му дъщеря или на други лица – свидетели по делото, както и да продължи да осъществява блудствени действия по отношение на малолетната.

Определението на Районен съд - Чирпан подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.