Окръжна прокуратура-Стара Загора води две бързи производства за подкуп, предложен на полицаи

18 Януари 2016 г.

Окръжна прокуратура-Стара Загора води две бързи производства за предложен подкуп на полицаи – престъпление по чл. 304 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура-Стара Загора води две бързи производства за предложен подкуп на полицаи – престъпление по чл. 304 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Първото бързо производство е срещу Осман Л., на 50 г., за това, че на 15 януари 2016 г. в гр. Казанлък е дал дар – пари в размер на 20 лева на длъжностно лице – старши полицай при РУ на МВР-Казанлък, за да не извърши действия по служба и да не състави акт за установяване на административно нарушение на Алим Л., който е управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“, и бил неправоспособен водач. Осман Л. е пътувал с Алим Л. в автомобила. Той хвърлил банкнота от 20 лева през отворения прозорец на полицейския автомобил и парите попаднали в краката на полицая. Служителят на МВР не ги взел и веднага  сигнализирал в РУ на МВР-Казанлък, и на място е бил изпратен екип за оглед. Осман Л. е бил задържан за 24 часа  по Закона за МВР.

Второто досъдебно производство е срещу Гердан М., 43 г. от гр. Крън, за това, че на 15 януари 2016 г. в гр. Казанлък дал дар – пари в размер на 50 лева на длъжностно лице – старши полицай при РУ на МВР-Казанлък, за да не извърши действия по служба – да не състави протокол за проверка на моторно превозно средство. Гердан  М. е управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“ и бил спрян за проверка в гр. Казанлък.  Той отказал да бъде тестван за алкохол и да даде кръвна проба за анализ. Приближил се до патрулния автомобил и хвърлил на багажника на полицейската кола банкнотата. Полицаите не я взели и уведомили дежурните в РУ на МВР-Казанлък. Гердан М. е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора по бързите производства са извършени оглед на местопроизшествие, иззети са банкнотите с номинал 20 лв. и 50 лв., които са приобщени като веществени доказателства, разпитани са като свидетели полицаите, извършили проверките. Предстои в срок до седем дни разследването по двете дела да приключи и да бъдат внесени обвинителни актове в Окръжен съд-Стара Загора.