Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече двама обвиняеми за принуда на длъжностни лица

3 Ноември 2023 г.

Днес, 3 ноември 2023 г., Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми Г.П., на 55 г., и 62-годишната Т.Д.  за това, че в периода от 2017 г. до 2023 г. в гр. Стара Загора и на територията на обл. Стара Загора, се сговорили да вършат престъпление  - принуда, чрез което се цели да се набави имотна облага – престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК.

Г.П. и Т.Д. са привлечени като обвиняем и за това, че за периода от 10.01.2019 г. до 25.01.2019 г. в съучастие като съизвършители принудили старши експерт в РУО - Стара Загора да извърши нещо противно на волята си, а именно повторна проверка в средно училище в гр. Стара Загора с цел промяна на констатации от извършена предишна такава, като Т. Д. е злоупотребила с властта си в качеството  си на началник на РУО-Стара Загора – престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 20, ал.2 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство са проведени действия по разследването – разпитани са над 30 свидетели, сред които експерти в Регионалното управление на образованието в гр. Стара Загора, директори на училища и др., извършено е претърсване и доброволно са предадени веществени доказателства - счетоводни документи, фактури, оферти, договори и анекси към тях, мобилни телефони, лаптоп,  флаш памети и др.

Действията по досъдебното производство са извършени на 02.11.2023 г. и на 03.11.2023  г. на територията на гр. Стара Загора  и гр. Казанлък  при проведена специализирана полицейска операция от служители на ГДБОП – МВР  под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора. 

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Разследването по досъдебното производство е в активна фаза.