Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 24-годишен мъж за извършен грабеж, придружен с убийството на пенсионер в с. Дъбово, обл. Стара Загора

8 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем И.К. на 24 г., за това, че на 3.12.2020 г. в с. Дъбово, обл. Стара  Загора, е отнел чужди движими вещи – сума пари в размер на 20 лева и мобилен телефонен апарат от владението на И.Х., на 74 г., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на И.Х. - престъпление по чл.199, ал.2, т.2, предл.1-во вр. чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 5.12.2020 г., в 18,17 ч., в Районно управление на МВР - Казанлък е получено съобщение от П.Х., че е открил баща си И.Х., на 74 г., живущ в с. Дъбово, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора, мъртъв, паднал на земята до входната врата на къщата си, с кръв по лицето. Тялото на пострадалия е намерено пред остъкленото предверие, водещо към стаите на дома, като едно от стъклата на вратата е било счупено.  При проведените първоначални действия по разследването е установено, че по тялото на И.Х. имало травматични увреждания и смъртта е настъпила вследствие на кръвозагуба.  По случая е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление на МВР - Казанлък за умишлено убийство - престъпление по чл.115 от НК, като надзора на разследването е осъществяван от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

След активни оперативно-издирвателни мероприятия, проведени от органите на МВР под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора, в рамките на 24 часа е установен евентуалния извършител на убийството – 24-годишният И.К., от с. Дъбово. Установено е, че престъпното деяние е извършено на 3.12.2020 г., и при същото са отнети чужди движими вещи - неустановена сума пари и мобилен апарат, с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като е употребена за това сила и грабежът е придружен с убийството на И.Х.

С оглед на събраните доказателства, на 7 декември 2020 г., И.К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.199, ал.2, т.2, предл.1-во вр. чл.198, ал.1 от НК - за това, че на 3.12.2020 г. в с. Дъбово, обл. Стара  Загора, е отнел чужди движими вещи – сума пари в размер на 20 лева и мобилен телефонен апарат от владението на И.Х., на 74 г., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на И.Х.

Тъй като извършеното деяние представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл.93, т.7 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна и предвид факта, че съществува реална опасност И.К. да се укрие или да извърши друго престъпление, той е задържан с постановление на Окръжна прокуратура - Стара Загора за срок от 72 часа. В този срок предстои внасяне на искането в Окръжен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение. „задържане под стража” спрямо него.

Подробности за случая бяха оповестени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Стара Загора и ОД на МВР – Стара Загора, в който участваха Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора и ст. комисар Стоян Стоянов, директор на ОД на МВР – Стара Загора.