12 Ноември 2020 г.

Окръжна прокуратура – Стара Загора извършва разследване по досъдебни производства за иманярство и държане на предмети с белезите на културно-исторически ценности

Сподели

Окръжна прокуратура – Стара Загора извършва разследване по три досъдебни производства по чл. 278 ал. 6 и по чл. 277а, ал. 7 от Наказателния кодекс -  за незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, чрез използване на специални технически средства и за държане на монети и предмети, носещи белезите на културно-историческа ценност.

Множество монети, оръжие и предмети - с видими белези на културно-исторически ценности, и металдетектори са открити при операция на служители от ГД “Национална полиция“ и ОД на МВР-Стара Загора. Действията са проведени на 11 ноември 2020 г. на територията на община Казанлък, под надзора на Окръжната прокуратура – Стара Загора. При предприетото претърсване в дома на 55-годишен жител на гр. Казанлък криминалистите намерили 3 металдетектора, йонен детектанализатор и множество старинни монети от тракийската, римската и византийската епохи. От друго  жилище в града, собственост на 68-годишен мъж, са иззети още 7 саморъчно изработени металдетектора, 3 старинни монети от тракийската епоха и мобилен телефон с 2 СИМ-карти, съотносими към извършваната дейност. Още един металдетектор,  средновековна монета, острие от средновековно оръжие и керамичен съд от тракийската епоха са открити и при претърсване в дома на 61-годишен жител на с. Шейново, обл. Стара Загора.

По досъдебните производства предстои да бъде назначена експертиза и на иззетото количество предмети. Разследването по случая продължава.