Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми двама мъже, задържани от РУ –Казанлък при ОД на МВР – Стара Загора за грабеж от 76-годишен пенсионер в с. Енина

29 Октомври 2020 г.

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми И.Н., на 28 г., и А.С., на 29 г., за това, че на 27 октомври 2020 г., около 2 ч., в с. Енина, общ. Казанлък, обл. Стара Загора, са отнели чужди движими вещи – сума пари в размер на 60 лева, от владението на 76 –годишния пострадал мъж, с намерение противозаконно да ги присвоят и са употребили физическа сила и заплашване – престъпление по чл. 198 ал.1 предл.1-во  от Наказателния кодекс, като И.Н. е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

Престъплението е разкрито благодарение на бързите и координирани действия на служителите на РУ – Казанлък при ОД на МВР – Стара Загора и Районната прокуратура – Казанлък, където се е водило първоначалното разследване по случая. Впоследствие делото е изпратено в Окръжна прокуратура – Стара Загора, поради обстоятелството, че И.Н. е извършил грабежа в условията на опасен рецидив, като до момента той е осъждан многократно за кражби и грабежи. По последната присъда му е било наложено наказание от 7 години „лишаване от свобода“ за кражба, което е изтърпял през август 2019 г.

Пострадалият 76-годишен мъж живеел сам в къща с двор в с.Енина, общ.Казанлък. На 26 октомври 2020 г., около 21 ч., той си легнал да спи, но не заключил вътрешната входна врата на къщата. На 27.10.2020 г., към 2 часа през нощта, пенсионерът дочул шум в дома си и се събудил. Той видял как двама мъже – обвиняемите И.Н. и А.С.,  влизат в стаята му, като си светели с фенерчета. Те започнали да го удрят с юмруци по цялото тяло и му отнели 60 лв. През нощта пострадалият мъж изпитвал болки от побоя, но се страхувал да напусне дома си. На сутринта е бил уведомен кмета на селото и е бил подаден сигнал в  РУ-Казанлък.

Под ръководството на Прокуратурата в гр. Стара Загора и в гр.Казанлък са извършени процесуално – следствени действия. Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Днес, 29 октомври 2020 г., районният прокурор на гр. Казанлък – Таня Димитрова и началникът на РУ – Казанлък – гл. инспектор Христо Петров, посетиха пострадалия възрастен мъж в дома му в с. Енина, обл.Стара Загора.