По наказателно дело на Окръжна прокуратура – Стара Загора са осъдени двама мъже, на по 5 години затвор, за грабеж на мобилен телефон и за кражба на велосипед

19 Февруари 2020 г.

Днес, 19 февруари 2020 г., по наказателно дело на Окръжна прокуратура – Стара Загора са осъдени А. А., на 37 г., и Ж.С., на 42 г., за това, че на 3 октомври 2019 г., в с.Бузовград, обл. Стара Загора, като съизвършители, от частен дом отнели чужда движима вещ – мобилен телефон със СИМ карта, на обща стойност 110 лева, от владението на съпрузи - 77-годишен мъж и 60-годишна жена, с намерението противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила – престъпление по чл. 198 ал. 1 вр чл. 20 от Наказателния кодекс,

и за това, че на 3.10.2019 г., в с.Бузовград, обл. Стара Загора, от частен дом, чрез използване на специален начин, в съучастие като съизвършители, от частен дом отнели чужда движима вещ – велосипед, на стойност 80 лв., от владението на другиго, без негово съгласие, с намерението противозаконно да го присвоят – престъпление по чл. 195 ал.1 вр. чл. 194 вр. чл. 20 от Наказателния кодекс, като двете деяния са извършени в условията на опасен рецидив за А.А.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Окръжен съд – Стара Загора, за двете престъпления - на А.А. е наложено наказание „лишаване от свобода” в размер на общо 5 години при първоначален „строг“ режим, а на Ж.С. „лишаване от свобода” в размер на общо 5 години при първоначален „общ“ режим.

По делото е установено, че на 3 октомври 2019 г., двамата обвиняеми първоначално отишли в дома на съпрузите, като започнали да ги удрят и поискали парите им. Двамата казали, че нямат пари в дома си, при което А.А.и Ж.С., взели мобилен телефон и си тръгнали. След това видели, че в двора на близка къща бил оставен велосипед. Двамата прескочили оградата и го отнели, като с него тръгнали да се придвижват в посока към гр. Казанлък.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.