Опровержение на Окръжна прокуратура – Стара Загора по повод публикации в медии от 23 и 24 януари 2020 г.

24 Януари 2020 г.

    

   

         По повод статии в информационния сайт „Блиц“, публикувани на 23.01.2020 г., със заглавие „ Грандиозна схема с европари и 200 ужилени! Има ли прокурорски чадър над една влиятелна бизнес дама?“  и на 24.01.2020  г. със заглавие „ Гърми нов скандал! Документи разкриват как с фалшиви подписи са присвоени  стотици хиляди евро!“,

         Окръжна прокуратура – Стара Загора уточнява, че изнесената информация не отговаря на истината и прави следното опровержение:

          С постановление от 09.08.2017 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е приела надзора по разследването по досъдебно производство, образувано и водено срещу неизвестен извършител, за престъпление по чл.309, ал.1 от НК, като е разпоредила разследване за престъпление по чл. 248а от НК.

         В хода на проведеното разследване, считано от 09.08.2017г., под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора са извършени процесуално-следствени действия в значителен обем: разпитани са голям брой свидетели, включително и по делегация в други съдебни райони, изискани са справки от различни институции, назначени и изготвени са съдебно – графологични експертизи на събрани по делото документи в оригинал и съдебно счетоводна експертиза. Изготвянето на заключенията на назначените експертизи е отнело значителен период от време, с оглед изследването на множество документи и необходимостта в процеса на работата на изискване на допълнителна информация.

         Основна причина за продължителния срок на разследване по досъдебното производство е фактическата сложност на делото, разпита на голям брой свидетели, необходимостта от изискване и предоставяне на значителния обем от документи, които е следвало да бъдат изследвани и в тази връзка множеството сложни експертизи, които са били изпълнени.

         Разследването е водено под постоянния надзор за законосъобразното му провеждане от наблюдаващия прокурор.

         Към настоящия момент по делото се изготвя графологическа експертиза, след заключение, на която предстои анализ на всички доказателства и формулиране на обвинение.

 

 

         Говорител на Окръжна прокуратура – Стара Загора

                                                                                                       Нейка Тенева