Съобщение на Окръжна прокуратура – Стара Загора

17 Януари 2020 г.

По повод запитвания от журналисти ви уведомяваме, че Окръжна прокуратура – Стара Загора води разследване по чл. 282 ал.1 от Наказателния кодекс - за установяване извършено престъпление от длъжностни лица при Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора. До момента по делото няма привлечени като обвиняеми и не са взети мерки за процесуална принуда.

Разследването на Окръжна прокуратура – Стара Загора е започнало след извършени процесуално-следствени действия по наблюдавано от Районна прокуратура –Стара Загора досъдебно производство за това, че на 14.01.2020 г., в сграда № 3, находяща се източно от административната сграда на площадка „Брикетопроизводство“, в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово, която е отдадена под наем на търговско дружество със седалище в гр. Гълъбово, са управлявани отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход, не по установения ред и с това била създадена опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда – престъпление по чл.353б, ал.1 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора следва да установи дали длъжностни лица са нарушили или неизпълнили служебните си задължения с цел да набавят за другиго имотна облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици.

По делото са иззети множество документи от Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора.

Разпитани са в качеството на свидетели длъжностни лица от Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора. Разследването продължава с извършване на множество процесуално-следствени действия.