13.03.2008 г. в 12.00 часа, Окръжна прокуратура – Хасково внесе в Окръжен съд – Хасково обвинителен акт срещу лицата: БУДИМИР КУЙОВИЧ от Република Черна гора, НИКОЛАЙ ПИСКОВ от Стара Загора, СТОЙКО ДОЙЧЕВ от София ...

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

с, 13.03.2008 г. в 12.00 часа, Окръжна прокуратура – Хасково внесе в Окръжен съд – Хасково обвинителен акт срещу лицата: БУДИМИР КУЙОВИЧ от Република Черна гора, НИКОЛАЙ ПИСКОВ от Стара Загора, СТОЙКО ДОЙЧЕВ от София и МИХАИЛ ЯНКОВ от Свиленград.

 

Горепосочените четири лица през периода 15.10.2007 г. – 29.12.2007 г. са действали като организирана престъпна група, образувана и ръководена от Куйович, с цел да вършат съгласувано в страната и в чужбина престъпления по придобиване, държане и разпространение, както и по пренасяне през границата в страната ни, без надлежно разрешително, на високорискови наркотични вещества в особено големи количества. Част от престъпната дейност на групата е било разпространението на амфетамини, като около 21 кг от тях, на стойност 103 829.70 лв., са намерени при специализирана прокурорска и полицейска акция в частен дом в с. Тулово, Старозагорска област. Друга част от престъпната дейност, е било разпространението на хероин, като на 29.12.2007 г. членове на групата, под ръководството на Куйович, са закупили и внесли в страната 57.563 кг хероин на стойност 6 907 560.00 лв. Групата е заловена на ГКПП – Капитан Андреево.

Прокуратурата е внесла обвинителен акт с обвинение срещу посочените четири лица за организиране на престъпна група по чл. 321 от НК, за което се предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода, и за контрабанда на наркотици в особено големи размери – престъпление по чл. 242 ал. 4 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

Делото е прието от Хасковски окръжен съд и е насрочено за 27.03.2008 год.

Благодарение на бързата и ефективна работа на Прокуратура и Полицията в Стара Загора и Хасково делото приключи в изключително кратък срок – в рамките на 70 дни от залавяне на наркотиците на границата, като преди това, в продължение на около два месеца, групата е била наблюдавана.

Разследването за изясняване останалата част на дейността на престъпната група продължава в отделно предварително следствие. По него се извършват проверки в градовете София, Перник, Стара Загора и Хасково за данъчни престъпления, извършени от тези лица и техни фирми, укриване на доходи и пране на пари. Издирват се данни и за други количества наркотици, които са били предмет на престъпното поведение на групата.

Уведомена е и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Бързината и ефективността, с която бе приключено настоящото дело от Прокуратурата и Разследващите органи на полицията показват, че те са работили само по вътрешно убеждение, което изключва тиражираните версии за каквато и да била политическа протекция или чадър над организираната престъпна група.


Говорител на Окръжна прокуратура-Стара Загора: НЕЙКА ТЕНЕВА