В Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувана преписка вх. № 901/2008г., по която е възложена проверка, с оглед извършени престъпления по чл.282 и чл.283 от НК от длъжностни лица при Община – Стара Загора.

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

В Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувана преписка вх. № 901/2008г., по която е възложена проверка, с оглед извършени престъпления по чл.282 и чл.283 от НК от длъжностни лица при Община – Стара Загора.

Преписката е образувана с оглед събиране на данни за извършено престъпление от общ характер по повод това, че понастоящем в Община Стара Загора протича конкурс за превозвачи на пътници по общинската, областна и републиканска пътна схема, който е открит, съгласно Заповед № 357/20.02.2008г. на Кмета на Община – Стара Загора

По преписката се извършва проверка с оглед данни за престъпления от общ характер от единадесет членния състав на комисията за провеждане на този конкурс. От квотата на общинската администрация, като представители на Община – Стара Загора в състава на комисията участват: Тихомир Динев Томов – Зам.кмет на Община Стара Загора –председател на комисията и Цанка Неделчева Христова – Началник „Автогара” – Стара Загора, като член на комисията.

До настоящия момент по преписката са събрани безспорни данни, от които е видно, че лицето Тихомир Динев Томов през периода от 05.07.1997г. до 18.09.2002г. е работил като управител на АС ”Пътнически превози”– Стара Загора. По това време в същата фирма е работил като ръководител „ОМП” и съпругът на Цанка Неделчева Христова – Христо Рачев Христов.

Горепосочените две лица – Тихомир Динев Томов и Христо Рачев Христов понастоящем са обвиняеми по НОХД № 302/2005г. по описа на ОС – Стара Загора за извършено от тях престъпление по чл.219, ал.2 НК (за двамата), затова че през периода от 04.12.2000г. до 18.09.2002г. в с.Калояновец и гр. Стара Загора, първият като управител, а вторият като началник отдел „ОМП” в „Автобусни превози” – Стара Загора не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Кольо Русев Колев (и за двамата) и върху работата на Христо Рачев Христов (за Томов), са причинили значителни щети в размер на 57045,66 лева за „Автобусни превози” – Стара Загора и 41019, 18 лева за ДА”ДРи ВВЗ” – София.

По същото дело е предявен граждански иск от „Автобусни превози” – Стара Загора, като същият е приет за съвместно разглеждане от ОС – Стара Загора и „Автобусни превози” – Стара Загора е конституирана като страна в същия този процес.

Налице са и данни затова, че за времето от 05.10.2005г. до 18.12.2007г., до назначаването му в Община – Стара Загора от 21.12.2007г. Тихомир Динев Томов е бил в трудово правни отношения с фирма”ЕЛ ЖЕ ГРУП” – Стара Загора с адрес на управление гр. Стара Загора, кв.”Три чучура” бл.68, бх.Б, ет.5, ап.49.

И двете горепосочените фирми „Автобусни превози” – Стара Загора и ”ЕЛ ЖЕ ГРУП” ООД – Стара Загора, са участници в протичащия конкурс за възлагане на превоз на пътници по линиите от Общинската, областната и републиканската пътна схема.

За горното е изпратен сигнал до: Кмета на Община – Стара Загора, Председателя на Общински съвет – Стара Загора, Председателя на комисията по транспорта при Общинския съвет и до Областен управител – Област – Стара Загора.


Говорител на Окръжна прокуратура-Стара Загора: НЕЙКА ТЕНЕВА