Окръжна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за държане с цел разпространение на близо 70 кг марихуана, открита в товарен автомобил

20 Март 2024 г.

Окръжна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – марихуана – престъпление по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 19 март 2024 г., на автомагистрала „Тракия“ в района на област Стара Загора, след получена информация от ГД БОП, полицейски служители от ОД на МВР – Стара Загора спрели за проверка тежкотоварен камион с влекач, българска регистрация, управляван от 52-годишен водач. В колата пътувал и друг мъж, на 51 г.

При извършено претърсване в тайник в кабината на камиона били намерени и иззети 66 вакуумирани пакета, съдържащи зелена суха тревиста маса, която при първоначалния наркотест е реагирала на марихуана, като общото тегло е близо 70 килограма. Товарният камион е пътувал от гр. София в посока към гр. Бургас. В него не е била превозвана друга стока. 52-годишният водач и неговият спътник са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Днес, 20 март 2024 г., Окръжна прокуратура-Стара Загора ще повдигне обвинение спрямо двамата, като те ще бъдат задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които в съда ще бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Извършват се действия по разследването под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора - разпити на свидетели, назначена е физикохимична експертиза и др.