Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми и задържа петима мъже за участие в организирана престъпна група за отглеждане и добиване на марихуана

27 Септември 2023 г.

Днес, 27 септември 2023 г., Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняеми М.М., на 40 г., С.Г., на 41 г., С.К., на 40 г., В.Д., на 35 г., и Д.К., на 38 г., за това, че за времето от началото на месец януари 2023 г. до 26.09.2023 г., на територията на обл. Стара Загора, са участвали в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат престъпления и групата е създадена с користна цел – за получаване на доходи от престъпна дейност – престъпление по чл. 321, ал.3, т.2 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс. 

Петимата са привлечени като обвиняеми и за това, че по същото време и място са участвали в организирана престъпна група за отглеждане на растения от рода на конопа - марихуана, и за добиване на наркотични вещества - марихуана, в нарушение на закона - престъпление по чл. 354в ал.3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 26 септември 2023 г. под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция от служители на ГД БОП-МВР на територията на област Стара Загора. Установено е, че петимата обвиняемите са отглеждали канабис в три ниви в землището на с. Селце, общ. Мъглиж, и в землището на гр. Казанлък, като растенията впоследствие са обработвали.  От трите ниви са били иззети общо 75 броя растения с тегло на суровата маса 620 килограма. В изоставена сграда в местността „Дюлята“, в землището на село Селце, обл. Стара Загора, в Стара планина, са били намерени и иззети 1970 стръка марихуана в процес на сушене и обработка, като общото им тегло е 360 килограма. В помещенията са били открити препарати и торове за отглеждане на растенията, машина за вакуумиране на готовата продукция и др.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура- Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Действията по разследването продължават.