Окръжна прокуратура-Стара Загора извършва разследване за катастрофа на автомагистрала "Тракия" с бус с 45 мигранти, един е загинал

26 Февруари 2023 г.

Окръжна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за причиняване на катастрофа по непредпазливост, при която е загинало едно лице и са причинени телесни повреди на повече от едно лице - престъпление по чл. 343 от Наказателния кодекс.

Днес, 26 февруари 2023 г., около 05,05 часа, е бил подаден сигнал за пътнотранспортно произшествие с микробус "Фиат Дукато", който се е ударил в крайпътна мантинела на автомагистрала "Тракия", км 165, край с. Оризово, обл. Стара Загора. На място са пристигнали полицейски и медицински екипи. Установено  е, че в превозното средство са пътували 45 чужденци - граждани на Афганистан, всички мъже. Един от тях е загинал, а 32 са откарани в болница.

Издирва се водачът, който също е чужд гражданин. Според свидетелски показания той е пакистанец. Вероятната причина за катастрофата е спукана гума. Мигрантите са пътували в посока гр. София. Действията по разследването продължават под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

На мястото на пътното произшествие се намира Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора.