Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми четирима мъже и една жена за участие в организирана престъпна група за държане, разпространение и отглеждане на марихуана

19 Октомври 2022 г.

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми четирима мъже и една жена за участие в организирана престъпна група за държане, разпространение и отглеждане на марихуана 

Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняеми П. К., на 51 г., К. Д., на 65 г., 38-годишната С. Д., Т. К., на 18 г., и Я. К., на 18 г., за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за държане, разпространение, засаждане и отглеждане на наркотични вещества - марихуана, с цел получаване на незаконни доходи.

Престъпленията са квалифицирани по 321, ал. 3, по чл. 354а, ал.1 и ал.2 и по чл. 354в от Наказателния кодекс.

Групата е действала на територията на обл. Стара Загора от началото на 2022 г. до момента. Установени са петима нейни членове, като между четирима от тях е налице роднинска връзка.

Под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора са извършени множество действия по разследването - претърсвания на пет адреса на територията на с. Дъбово, обл. Стара Загора, при които на 18 октомври 2022 г. са били намерени и иззети наркотични вещества - марихуана - суха листна маса 43 кг, и растения около 330 кг. Открити са и уреди за сушене на марихуана, за рязане и отделяне на листна маса от стебло и клони и други веществени доказателства.

Петимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Извършват се активни действия по разследването.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Стара Загора и ГДБОП. В него участваха Дичо Атанасов, окръжен прокурор, Любомир Николов, заместник-директор на ГДБОП, гр. София, Петя Драганова, наблюдаващ прокурор и Светлан Дзънов, началник-сектор БОП в гр. Стара Загора.