Съобщение на Окръжна прокуратура-Стара Загора във връзка със запитвания на граждани

19 Май 2022 г.

Във връзка с постъпили запитвания от граждани, Окръжна прокуратура – Стара Загора уведомява, че продължава разследването за безстопанственост и длъжностни присвоявания в МБАЛ „Доктор Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД.  Производството се води под надзора на Окръжна прокуратура – Стара, като разследването е възложено на следователи при НСлС – София.

Разследването по делото започна през м. май 2019г. и макар да е в заключителен етап, все още не е приключило.

Към настоящия момент към наказателна отговорност за извършени длъжностни присвоявания са привлечени четири лица. Деянията са осъществени в съучастие помежду им и в условията на продължавано престъпление. Две от лицата са обвинени и в пране на пари, а едно лице и в умишлена безстопанственост. Две от лицата са заемали ръководни длъжности.

Случаят разкрива висока степен на фактическа и правна сложност предвид обема на събраните до момента материали, разнообразието на престъпната дейност, предмета на разследване и механизма на извършване на деянията. По делото са изискани, след което анализирани множество документи от институции, разполагащи с информация, относима към предмета на доказване, приобщени са веществени доказателства, както и медицинска и счетоводна документация от МБАЛ „Доктор Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД. Изготвени са няколко експертизи. Установени и разпитани са над сто свидетели. От самото му започване, производството по делото се провежда при условията на КОВИД пандемията, което обстоятелство предвид свързаните с това ограничения наложени с оглед епидемиологичната обстановка в страната съществено е затруднило и до известна степен забавило приключването на разследването.

Към момента по досъдебното производство не са извършени всички необходими действия по разследването, като не са изяснени в своята пълнота всички правнорелевантни по делото факти, поради което не може да се направи обоснована прогноза кога ще приключи производството.