Окръжна прокуратура-Стара Загора изготви предложение до главния прокурор за възлагане в друг съдебен район на разследването на дела за катастрофа и за изнасяне на информация без разрешение на прокурор.

8 Октомври 2021 г.

Днес, 08 октомври 2021 г., окръжният прокурор на гр. Стара Загора изготви предложение до главния прокурор с искане за възлагане на разследването на две досъдебни производства – за катастрофа с трима пострадали пешеходци и за разгласяване на информация без разрешение на прокурор, на съответна прокуратура в друг съдебен район в страната. 

По първото досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора като обвиняем е привлечен Н.М., на 18 г., за това, че на 01.10.2021 г., в гр. Стара Загора, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство и по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на 23-годишната Д.М. и средна телесна повреда на 23-годишната П.П.  – престъпление по чл.343 ал.3  буква А вр. чл.343 ал. 1 буква Б вр. чл.342 ал.1 от Наказателния кодекс. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с установена лека телесна повреда след медицинска експертиза.

Второто досъдебно производство е на Окръжна прокуратура-Стара Загора и е образувано за извършено престъпление по чл. 360 от НК - разгласяване на информация от служители на МВР, представляваща следствена тайна, без разрешение на наблюдаващия прокурор по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. Изнесените данни са по разследване на Районна прокуратура-Стара Загора за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми.