Районна прокуратура – Ст.Загора, задържа за срок от 72 часа обвиняемото лице предизвикало пътно транспортно произшествие с трима пострадали

3 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура – Ст.Загора, задържа за срок от 72 часа обвиняемото лице предизвикало пътно транспортно произшествие с трима пострадали

С постановление от 03.10.2021г. на водещият разследването орган Н. М. на 18г. е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че на 01,10,2021г. около 23,20ч. в гр.Стара Загора, по ул. Христина Морфова при управление на МПС – лек автомобил м.БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлявал - нарушение по чл.20 ал.І от ЗДвП и по непредпазливост е причинил телесни повреди на повече от едно лице – на Д.М. многостепенна тежка телесна повреда, изразяваща се в загуба на ляв крак и постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота и на П.П.   средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на левия крак причинила трайно затруднение в движението на ляв долен крайник – престъпление по чл.343 ал.ІІІ б.”а” предл. първо вр. чл.343 ал.І б.”б” предл. първо и второ вр. чл.342 ал.І от Наказателния Кодекс.

За това престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години и „Лишаване от право да управлява МПС“.

Непосредствено след извършване на престъплението Н.М. е бил установен и след проведени първоначални действия с лицето е бил задържан за срок от 24часа по ЗМВР.

След предявяване на обвинението РП-Ст.Загора на 03.10.2021г. постанови предварителна  мярка задържане за срок от 72часа с оглед осигуряване на лицето за разглеждане от съда на искане за постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ .

Активната работа по случая продължава, като понастоящем са разпитани над 10свидетеля, извършени са огледи на местопроизшествие и на лекия автомобил, назначени са автотехническа експертиза и три съдебно медицински експертизи.Лекия автомобил е иззет за нуждите на разследването.