Потвърдена е временна мярка „задържане под стража“ на българин, издирван от властите в САЩ чрез Интерпол

29 Септември 2015 г.

Днес, 29 септември 2015 г., Апелативен съд-Пловдив потвърди мярка „временно задържане под стража“ до 60 дни на 31-годишния Калоян Драгиев от гр. Стара Загора, взета от Окръжен съд-Стара Загора по искане на прокуратурата.

Днес, 29 септември 2015 г., Апелативен съд-Пловдив потвърди мярка „временно задържане под стража“ до 60 дни на 31-годишния Калоян Драгиев от гр. Стара Загора, взета от Окръжен съд-Стара Загора по искане на прокуратурата. Той е обявен за издирване с червен бюлетин на Интерпол по настояване на съдебните власти на САЩ по обвинения за кражба на лични данни, банкова измама, използване на средства за неправомерен достъп -18 случая, притежаване на средства за неправомерен достъп и др. Съдебното заседание днес бе насрочено по жалба на Калоян Драгиев против временното задържане до 60 дни преди процедурата по екстрадиция.

Представителят на Апелативна прокуратура-Пловдив заяви, че искането  отговаря на изискванията на чл.13 от  ЗЕЕЗА и чл. 11 ал.2 и 3 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати и на чл. 64 от Наказателно-процесуалния кодекс за обжалване на първоинстанционно взетата мярка за временно задържане.

На заседанието бе представена оригинала на заповед за арест на Драгиев, издаден от Районен федерален съд за Източен окръг на щата Тенеси, САЩ,  на 29 февруари 2012 г. Документът е постъпил първоначално във Върховната касационна прокуратура и е преведен на български език. От него става ясно, че Калоян Драгиев е бил задържан през октомври 2011 г. в САЩ, освободен е под гаранция, но се отклонил от наложената съдебна мярка и се прибрал в България. Драгиев  два пъти е сменял чрез съда личното си име – веднъж в САЩ и втори път в България.

 

Спрямо Драгиев са повдигнати пет обвинения, които касаят 18 деяния за използване на фалшифицирани устройства за достъп и за кражба на самоличност, съответстващи на чл. 212а, ал. 3 и чл. 249 ал. 1 и ал. 3 от българския Наказателен кодекс - набавяне на имотна облага чрез използване на компютърни данни и използване на чужд платежен инструмент без знанието на титуляря и и на техническо средство за придобиване на информация за съдържанието на платежен инструмент.  Искането за задържане съдържа описание на фактите по случая, включително време и място на извършване на престъпленията. Декларирано е намерението на съдебните власти на САЩ да искат екстрадиция на Драгиев, както и че деянията не са погасени по давност.

 

Апелативен съд-Пловдив прецени, че има реална опасност Калоян Драгиев да се укрие от наказателно преследване, поради което потвърди наложената от Окръжен съд-Стара Загора временна мярка „задържане под стража“ до 60 дни.

Определението на Апелативен съд-Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.