Издирван от Интерпол за кражба на лични данни е задържан по искане на ОП-Стара Загора

25 Септември 2015 г.

По искане на Окръжна прокуратура-Стара Загора с определение на съда е задържан 31-годишният български гражданин Калоян Драгиев, обявен за издирване с червен бюлетин на Интерпол.

По искане на Окръжна прокуратура-Стара Загора с определение на съда е задържан 31-годишният български гражданин Калоян Драгиев, обявен за издирване с червен бюлетин на Интерпол. Драгиев е задържан по повод постъпило  искане от съдебните власти на САЩ, в което са посочени обвиненията, заради които се издирва, и законите, които е нарушил, а именно - кражба на лични данни в 99 случая, банкова измама, използване на средства за неправомерен достъп -18 случая, притежаване на средства за неправомерен достъп и други, като максималното предвидено наказание е 30 години лишаване от свобода.  Декларирано е намерението на съдебните власти на САЩ да искат екстрадиция на Драгиев.

  Искането е за временно задържане т.е за срок от 60 дни и отговаря на изискванията на чл.13 от  ЗЕЕЗА и чл. 11 ал.2 и 3 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати. Посочени са две валидни заповеди за задържане, издадени съответно на 19 октомври 2011г. от Второинстанционен съд в област Whitfield, щата Джорджия, САЩ  и на 29 февруари 2012 г. от Окръжен съд на Източен окръг на щата Тенеси, САЩ. Искането съдържа описание на фактите по случая, включително време и място на извършване на престъпленията.

Окръжен съд - Стара Загора е преценил, че с оглед събраните доказателства по фактическата обстановка Калоян Драгиев може да се отклони от наказателно преследване и да се укрие, и е наложил мярка „временно задържане“ за 60 дни преди процедурата по екстрадиция.

 Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.